Sötétzöld vagy világoszöld csíkos, piros húsú. Görögdinnyeszezon van. Kongatjuk, kocogtatjuk, vizsgálgatjuk. Van, aki a szárát is megvágja, hogy lássa, éretten szedték-e le (ha igen, akkor fehér a vágásnál). Régen még meg is lékelték nekünk a zöldségesnél.

Wphoto © 2009 Riley Kaminer | more info (via: Wylio)

 

Kánikulában ez a gyümölcs mindig jólesik. Ez a gyümölcsök medúzája. Nem azért, mert csíp, hanem mert 95 százaléka víz. A többi meg rost és vitamin. Karéjokat vágva beleesszük magunkat a strandon, vagy szépen felkockázzuk előre és villával csipegetünk egy hatalmas tálból. A lényeg: dinnyézünk.

Nem tudjuk, hol termesztették először, de 5000 évvel ezelőtt Egyiptomban már biztosan ették, sőt, gyakran helyezték fáraók túlvilági útravalójaként a sírba. A dinnyéknek több mint 500, formában, méretben és héja színében eltérő, termesztett fajtája van. Magyar neve nem Görögországhoz, hanem alakjához köthető. Ez a gyümölcs bizony görög (például a csomagtartóban, mikor kanyarodsz). Japánban a görögdinnye viszont van, ahol kocka. Japán ötlet. Így szerintük könnyebb tárolni. Mi inkább nem tartogatjuk, inkább gyorsan befaljuk.

Kínában a 10. század óta termesztik, és Kína ma is a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője. Európába a 13. században mór hódítók hozták be (talán Afrikából) sokak kedvencét. A görögdinnye a tökfélék családjához tartozik az uborkával, tökkel, cukkinivel együtt. Allergiások figyeljenek, mert keresztallergén a parlagfűvel (rokona, a sárgadinnye és az uborka is), így fokozhatja a szénanáthát.

A meleg, száraz nyarakon és júliusban a legédesebb a gyümölcs. Ha túl sok eső éri, íze nem lesz annyira zamatos, héja pedig vastagra nő, és mind ismerjük a nyár végi dinnyék „ez már nem az igazi” ízét, kásásságát is.

100 g görögdinnye energiatartalma 30 kcal, de ki áll meg 100 g-nál?

Valahol azt olvastam, hogy a kievett dinnyehéjakat meghámozva cukorszirupban befőttként is el lehet tenni. De szolgálhat a héj kivájva gyümölcssaláta táljául is. Vagy megtölthetjük vele a kukát. Vagy a komposztálót.

A lényeg viszont, hogy most a belsejével megtölthetjük hasunkat.

Jó dinnyézést!

Center

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Gorogdinnye_a_gombbe_csomagolt_ital?aid=20080110161951