Gondolom, nem csak nekem okoz problémát, hogy mit kezdjek a megmaradt, szikkadt kenyérrel, péksüteménnyel. Általában morzsa készül belőle, a gyerekeknek pirítós, vagy melegszendvicsként használom el, esetleg bundás kenyérként fogyasztjuk el.

kenyér

Most arra gondoltam, keresek pár olyan receptet, ami maradék kenyér hasznosítására kapóra jön, és a kevésbé ismert ételek közé tartozik. Van köztük gyorsan előállítható, vacsorára elkészíthető étel, teljes értékű főétel, és igyekeztem az édesszájúak kedvéért desszertet is keresni. Sajnos fotó nem készült, mostanában túl éhes a család ahhoz, hogy fényképezni tudjak.

Íme, a receptek.

Sörös-sajtos melegszendvics – Welsh rarebit (Good Food recept)

Klasszikus angol étel, amikor elkészítettem, a férjemnek és nekem is nagyon ízlett.

Hozzávalók 4 nagy szendvicshez:

2 újhagyma
2,5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
egy-másfél deci sör
egy nagy tojás felverve
5 dkg kenyérmorzsa (nem túl száraz kenyérből, aprítógéppel készítem)
20 dkg reszelt sajt (erőteljesebb ízű)
4 szelet kenyér

A felolvasztott vajon megfuttatom a felkarikázott hagymát, megszórom a liszttel és egy percig kevergetve pirítom. A sörrel folyamatos keverés közben felengedem és sűrűre főzöm, úgy, mint a besamelt. Utána leveszem a tűzről, belekeverem a morzsát, a tojást és a sajtot. Sózom, és hagyom kihűlni. Ezalatt felmelegítem a sütőt 200 fokra. A kenyérszeleteket megkenem a sörös-sajtos krémmel és forró sütőben megsütöm őket. Akkor jó, ha a krém kissé megbarnul.

A sajtos keveréket lehet tovább ízesíteni egy kiskanál mustárral, fokhagymával, zöldfűszerrel, stb.

Mozzarella in carozza – sajtos bundáskenyér

Aki a bundáskenyeret szereti, annak ez a változat is biztos tetszeni fog. Nigella Lawson receptje alapján készítettem el.

Hozzávalók:

8 szelet szendvicskenyér
egy golyó mozzarella
1,5 dl tej
egy nagy vagy két kisebb tojás
só, bors
olaj a sütéshez

A sajtot felszeletelem, és egyenlően elosztom négyfelé. Megrakok vele négy szelet kenyeret, a másik négy szelettel pedig lefedem, így négy szendvicset kapok. Az olajat serpenyőben felforrósítom. Tenyérrel kicsit összenyomom a kenyereket, majd a tejbe (gyorsan, hogy nehogy szétázzon), utána a lisztbe, végül a sóval, borssal ízesített felvert tojásba mártom és a forró olajban aranybarnára sütöm. Papírtörlőn lecsepegtetem és tálalom. A sajtot lehet ízesíteni pestóval, valamilyen paradicsomos szósszal, hogy izgalmasabb legyen.

Igazi gyors vacsoraétel.

Hal fűszeres morzsában sütve

Saját fejlesztésű recept, a currykrém helyett akár pestót is lehet használni hozzá. Nagyon gyorsan összedobható főétel. Ha a használt fűszerkrém nem elég olajos, egy-két evőkanál olvasztott vajat is érdemes a morzsás keverékbe tenni.

Hozzávalók:

6 szelet fehér húsú tengeri hal (célszerű vastag húsút választani)
3 szelet házi kenyér (kb. 15 dkg)
egy teáskanál erős paprikakrém
egy tasak korma curry fűszerpaszta, vagy 1-2 evőkanál currykrém
2 gerezd fokhagyma
4 szem paradicsom
2 kisebb fej hagyma
vaj a tepsi kikenéséhez
só,
fél citrom

A halat besózom, a citrom levével megcsepegtetem és kb. negyed órát állni hagyom. A fűszeres morzsához a kenyeret aprítógéppel morzsává őrlöm, hozzáadom a fűszerpasztát és ezzel is megpörgetem. A fűszeres morzsához keverem a lereszelt fokhagymát és a paprikakrémet. A halszeleteket kivajazott tepsibe fektetem, és kézzel rájuk nyomkodom a fűszeres morzsát. A paradicsomokat és a hagymákat félbe vágom, kevés sóval ízesítem és elrendezem a hal körül. A halat előmelegített, 200 fokos sütőben addig sütöm, amíg a morzsa ropogós lesz, és aranybarna színt kap. Ez kb. 12-15 perc. A sült zöldséggel és krumplipürével tálalom.

Kenyérfelfújt

Az angol vajaskenyér-puding egy változata.

Hozzávalók:

egy szikkadt bagett vagy zsúrkenyér (kb. 25 dkg)
6-10 dkg vaj
7,5 dl tejszín
7 dkg cukor
4 tojás
egy citrom reszelt héja

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A kenyeret kb. egycentis vastagságú szeletekre vágom, minden szeletet megkenek vajjal. A szeleteket egy kb. 25 centi átmérőjű mélyebb vajjal kikent tűzálló tálba rendezem úgy, hogy vajas felük felfelé legyen. A tojásokat a tejszínnel, cukorral, citromhéjjal kissé felverem, jól összekeverem és óvatosan a kenyérszeletekre öntöm, a kenyeret kissé bele is nyomkodom a tojásos keverékbe. A sütőben tűpróbáig sütöm, akkor jó, ha a beleszúrt késre már nem ragad a massza. Melegen és hidegen egyaránt tálalható.

Készíthető szikkadt kalácsból, kifliből is. Lehet bele mazsolát, egyéb aszalt, vagy jól lecsepegtetett feldarabolt gyümölcsöt, nem túl híg lekvárt is tenni, az öntet vaníliával, fahéjjal is fűszerezhető. 

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?