Miután kitört a kánikula, úgy gondoltam, hogy olyan recepteket keresek, amelyek elkészítéséhez nem kell bekapcsolni a tűzhelyet vagy sütőt, illetve kell ugyan használni e konyhai gépezetet, de mégsem kell órákig állni mellette, sőt, grillen is elkészíthető az adott étel/hozzávaló (na, nem mintha ez sokkal kellemesebb lenne, de legalább nyári hangulata van).

 

Múlt héten hivatalos úton voltam, és vendéglátóink jóvoltából egy igazi olasz vacsorán vehettünk részt kollégáimmal. Az este vezérelve az volt, hogy a vendégeket nagyobb asztalokhoz ültetik, kihozzák az adott fogáshoz az ételeket – minden fogásnál több, 4-8 féle étel szerepelt -, és aztán mindenki adogatja egymásnak a tálakat, hogy ehessen, amiből akar. Ez az étkezésnek egy kötetlen formája, amely igen jól összehozza a társaságot, főleg, ha idegen nyelvet is kell beszélni, mert így mindenki rákényszerül.

E vacsora része volt egy olaszos előétel összeállítás is, amit mindenki nagyon kedvelt, és én is ebből merítettem az ötletet ehhez a poszthoz. Igyekeztem úgy összeállítani a recepteket, hogy legyen húsos, halas, zöldséges étel, és persze desszert is köztük, hogy mindenki találjon kedvére valót.

Olajbogyókrém (Tapenade)

Szerintem ez igazán férfias ízű étel, akik szeretik az olajbogyót, azoknak természetesen be fog jönni, de akik nincsenek oda érte, azoknak is érdemes egy próbát tenni vele. Borkorcsolyaként ciabattával, bagettel, vagy valamilyen mártogatáshoz illő péksüteménnyel nagyon megállja a helyét.

20-25 dkg magozott fekete vagy zöld  olajbogyó
2 gerezd fokhagyma
2- 3 evőkanál kapribogyó
só, frissen őrölt feketebors
mokkáskanálnyi dijoni mustár
2 szardellafilé
ízlés szerint pár csepp citromlé
kb. 1 dl extraszűz olívaolaj

A fokhagymát szeletekre vágom, a bogyókkal aprítógépben megforgatom. A keveréket mélyebb tálkába teszem, hozzáadom az ízesítőket, az olívaolajat, és botmixerrel pürésítem, de csak éppeen hogy, annyira, hogy összeálljon. Behűtöm, de fogyasztás előtt legalább negyed órát hagyom szobahőmérsékleten, hogy az olaj visszamelegedjen. Friss házi kenyérrel tunkoltuk, de pirítóssal sem lehet rossz.

Marinált tenger gyümölcsei-saláta

Hozzávalók

20 dkg garnéla (tisztán mérve)
20 dkg kagylóhús (héj nélküli mirelit)
3 db kápia paprika
negyed vöröshagyma
fél deci fehérbor
3 gerezd fokhagyma
nagy csokor petrezselyem
fél citrom
egy fej jégsaláta
egy nagy narancs
egy lilahagyma
1-2 paradicsom
fél kígyóuborka
olívaolaj
tejföl
majonéz 1 tojásból
kevés ketchup

A garnélát félig fagyos állapotában a héjától megfosztom, ez persze elmarad, ha tisztított rákot veszünk.. 2 evőkanál olívaolajat felmelegítek, beleteszem a felaprított hagymát, fokhagymát, a nagyon apróra vágott paprikát (2 db), és kis lángon kevergetve üvegesre sütöm. Ekkor ráteszem a rákot és a kagylót, ráreszelem a citrom héját, sózom, felöntöm fehérborral és addig főzöm, amíg a leve kissé elforr. –ekkor hozzáadom a felaprított petrezselymet, kavarok rajta egyet, majd elzárom a gázt. A kihűlt keveréket másnapig hűtőben lefedve tárolom, pácolódjon csak a saját levében.

A salátát a tálalás előtt állítom össze. A levétől leszűrt rákos-kagylós keveréket a kisebb darabokra tépkedett jégsalátával, a felkockázott naranccsal, a félfőre vágott lilahagymával és a maradék felaprított kápiával összevegyítem, hozzáadom a cikkekre vágott paradicsomot is. Tetszés szerint megszórom friss, aprított petrezselyemmel. Egy tojásból majonézt készítek, amihez hozzákeverem a leszűrt tengeri herkentyűk levét, a ketchupot és egy kevés tejfölt, meg narancslét. Ezt a mártást külön tálkában kínálom a saláta mellé. A melegre tekintettel a mártás akár el is hagyható, jobban esik a saláta csak citrommal és egy kevés olajjal megcsepegtetve, de ez utóbbi is elmaradhat.

Sültpaprika-saláta

A paprika sütése sütő helyett grillen, rostlapon és platnin, tehát a szabadban is kivitelezhető, és érdemes megtenni, mert ezt a salátát szinte mindenki szeretni fogja.

Hozzávalók 

8-10 nagy, húsos zöld- vagy kaliforniai paprika
fokhagyma ízlés szerint (nálam 2-3 gerezd)
olaj (általában olíva)
ecet (egy-két evőkanál, lehet sima, balzsam, vagy borecet is)

A paprikát tepsire rakom, és jó forró, 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a héja barnulni-feketedni kezd. Ekkor a tepsibe a kézfejemről kevés vizet spriccelek, lefedem folpackkal/alufóliával, és 15 percig így hagyom. Be lehet tenni olyan nejlonzacskóba is, ami bírja a hőt, és ott pihentetni. Negyed óra elteltével a paprikák héját lehúzom, kiszedem a csumájukat, tetszőlegesen felcsíkozom (én félbe-negyedbe szoktam). A paprikát lapos tálba vagy zárható műanyag dobozba teszem, sózom, megszórom a felszeletelt fokhagymával, meglocsolom az ecettel és annyi olajat öntök rá, hogy épp ellepje (ezért teszem lapos edénybe, hogy ne kelljen nagyon sok olaj). Kicsit összeforgatom, és ha már kihűlt, a dobozt lezárom, és hűtőben érlelem a salátát. Mielőtt ennénk, legalább fél órával előbb kiveszem a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen. Ha valakinek ez így túl egyszerű, tálalásnál meg lehet hinteni elmorzsolt fetával, netán kecskesajttal, de akár egy csokor felaprított petrezselyemmel is. Érdemes jó sokat csinálni belőle, mert nagyon eteti magát.

Fehérboros flekken

Ha már a paprikasalátához begyújtottuk a grillt, érdemes ezt a húst is megsütni rajta, mert nagyon jól passzol a sültpaprikához, és biztos vannak olyan családtagok, barátok, akik nem tudnak meglenni hús nélkül.

Hozzávalók

fejenként két szelet nem túl zsíros tarja
egy deci fehérbor
két deci olaj
két ág rozmaring
tíz szem borókabogyó a kés lapjával kissé megnyomkodva
egy mokkáskanál római köménymag
egy evőkanál magos dijoni mustár
egy kiskanál erőspaprika-krém
két gerezd fokhagyma felaprítva


A szeleteket a sütögetést megelőző este szoktam bepácolni, de az sem gond, ha egy-két nappal korábban készül el.

A húsokat az inaknál bevagdalom, nehogy összeugorjanak sütés közben, majd húsklopfolóval megveregetem. Én a szeleteket átszövő zsírosabb részeket nagyon éles késsel kicsit be is szoktam metszeni, ügyelve arra, hogy át ne vágjam, mert tapasztalatom az, hogy így ezek a részek pörcösebbre-ropogósabbra sülnek, a zsír könnyebben tud eltávozni belőlük.

A húsokat enyhén sózom, majd a többi hozzávalóból készített pácban egy éjszakán át érlelem hűtőben. A sütés előtt legalább egy órával korábban kiveszem a hűtőből és hagyom, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Ezalatt van idő előállítani a faszénparazsat. Ha már kellően izzik a faszén, grillrácson piros-ropogósra sütöm a hússzeleteket.

Epres hűsítő

Mostanában ezt isszuk a gyerekekkel, miután hazaérünk. Még be se toppanunk, már követelik a jeges italt. Nagyon gyorsan kész, és persze más érett, puha gyümölcsből (barack, málna, sárgadinnye) is elkészíthető.

Hozzávalók (kb 4 nagy pohárhoz) 

25 dkg eper
1-2 evőkanál cukor
fél citrom leve
8-10 db jégkocka
7,5 deci hideg víz

Az epret megtisztítom, turmixgép poharába teszem. Hozzáadom az összes alapanyagot és egyneműre kevertetem a géppel. Azonnal fogyasztjuk. Lehet díszíteni a gyümölcshöz passzoló fűszernövénnyel( citromfű, menta, bazsalikom), sőt, alkoholos verziója is elképzelhető, ízlés szerint vodkával, fehér rummal.

Ribizlis-málnás kehely

Hozzávalók

Egy kis doboz málna (kb.10-15 dkg)
25 dkg ribizli
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy citrom reszelt héja
6 evőkanál cukor
2 zacskó piros tortazselé-por
késhegynyi fahéj

Először a gyümölcszselét készítem el. Ehhez a zseléport négy evőkanál cukorral elkeverem és kevergetés közben felöntöm 6 dl vízzel, de még jobb, ha valamilyen - adott esetben piros – gyümölcslét használunk. Ezt a keveréket kevergetve felforralom és a forrástól számítva 1 percig főzöm. A megtisztított gyümölcsöt tálba teszem, ráöntöm a keveréket, belereszelem fél citrom héját és kb. 8 percig hűlni hagyom, közben néha megkeverem.

A tejszínt habbá verem, beleforgatom a 2 evőkanál cukrot, a szobahőmérsékletű mascarponét, ízesítem fahéjjal és a maradék citromhéjjal.
Ha a két alkotóelem kész, kezdődhet a rétegezés. A kelyhek aljára a gyümölcszseléből teszek 3-4 evőkanálnyit, rá ugyanannyi krémet, megint zselét, majd addig folytatom, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére zselé került. A desszertet letakarva jól behűtöm, és 4-5 óra múlva kínálom.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz