Ismét elég tanácstalan voltam, ami a témaválasztást illeti, majd úgy gondoltam, leszek elég önző, és az egyik kedvencemről, a lepényről és társairól írok. A pizza az egyik kedvenc ételem, úgy látszik, örök gyerek maradok.

Na, nem a „kecsöppel” vastagon leöntött, két centi vastag, ananászos-sonkás hávájra gondolok, hanem a paradicsommal/fűszeres tejföllel megkent, vékonyra nyújtott, ropogósra sütött, egy-két féle feltéttel megrakott olasz kenyérlepényre. Annyira szeretem, hogy minden nap meg tudnám enni. Régebben gyakran rendeltünk, de mióta rájöttem, hogy házilag sokkal jobbat állítok elő sokkal jobb áron, nem sok időráfordítással, erről már leszoktunk. Nagyon jó vendégváró étel is, ráadásul a barátokat is be lehet vonni az elkészítésbe, az a legegyszerűbb, ha mindenki összeállítja a magáét a tetszőleges mártással és feltéttel. Gyerekbulikra ugyanezen okok miatt szintén jó választás.

Az alábbiakban a hagyományos olasz pizza receptje következik – ahogy én készítem – más nemzetek lepényeinek társaságában.

Pizza (2 nagy gáztepsire elegendő)

A tésztához

50 dkg liszt
két csapott teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
egy zacskó szárazélesztő (7grammos)
2,8-3 dl langyos víz

A paradicsomszószhoz (2 pizzára elég)

egy doboz hámozott darabolt paradicsom
egy gerezd fokhagyma reszelve
pár levél bazsalikom

 

A tejfölös mártáshoz (2 pizzára elég)

egy kis pohár tejföl
egy gerezd fokhagyma reszelve
só, bors

 

A tetejére

tetszőleges feltét (2-3 féle)
3 golyó mozzarella (a vízben eltett fajta)


A tésztához valókból robotgép segítségével rugalmas tésztát dagasztok és duplájára kelesztem. Ha ez megvan, a sütőt maximális hőfokra (250 fok) előmelegítem, és sütőpapírral kibélelem a két gáztepsit. Amíg a sütő bemelegszik, a megkelt tésztát elfelezem, mindkettőt a gáztepsi méretére nyújtom. Megkenem vékonyan a tetszőleges szósszal, megrakom a kedvenc feltétekkel, majd a 3 golyó mozzarellát vékony szeletekre vágom, és arányosan elosztom a két pizza tetején. A 250 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsülnek.

Nálunk a férjem kedvence a tejfölös alapú, kolbásszal, baconnel, gombával, lilahagymával megrakott verzió – mondom is neki, hogy ez nem pizza –, én a paradicsomos-tonhalas-hagymás olajbogyósat kedvelem nagyon, de jöhet a sima sonkás-gombás, vagy négysajtos is.

Pissaladiere (egy gáztepsihez)

Ez a franciák pizzája, jó kis hagymás-szardellás feltéttel. Nagyon jó borkorcsolya, inkább a felnőttek szeretik.

25 dkg liszt
1.5 evőkanál olaj
egy kiskanál só
fél csomag szárított élesztő
1.5-2 dl víz
5 közepes fej hagyma
4-5 szardellafilé
10 dkg füstölt sonka
rozmaring
kakukkfű
3 dkg vaj
10-12 szem fekete olajbogyó

A lisztből olajjal, sóval, élesztővel, langyos vízzel tésztát gyúrok, kb. 30-40 perc alatt duplájára kelesztem langyos helyen. Ezalatt elkészítem a feltétet. Ehhez a hagymát megtisztítom, félbevágom és fél centi vastagra szeletelem, a sonkát vékony csíkokra vágom. Lábosban egy evőkanál olajat forrósítok, rádobom a szardellát, pár percig kevergetem, amíg szétolvad, majd hozzáadom a hagymát és a sonkát. Ízesítem a zöldfűszerekkel és nagyobb lángon pár percig pirítom, utána kis lángon kb. fél óra alatt puhára párolom. A végén belekeverem a vajat. A tésztát kinyújtom, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, rákenem a sonkás hagymát, a tetejét kirakom olívabogyóval, majd előmelegített 230 fokos sütőben 12 perc alatt megsütöm. Cikkekre vágva tálalom.

Töki pompos (egy gáztepsihez)

Azt hiszem, ezt senkinek sem kell bemutatni, aki a közelmúltban részt vett bármilyen szabadtéri fesztiválon vagy vásáron. Ez az echte magyar pizza. Tésztája krumplit is tartalmaz, ebben különbözik a fentiektől, a feltétet pedig le se tagadhatnánk. Kemencében sütve az igazi, de azért otthon is előállítható, nem kevesebb sikerrel.

50 dkg liszt
egy nagyobb héjában főtt krumpli kihűtve, összetörve
egy csomag szárazélesztő
egy evőkanál olaj
langyos víz

A tetejére

3,5 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt füstölt trappista
3 nagy fej hagyma
10 dkg húsos szalonna és/vagy kolbász

A lisztből, krumpliból, olajból, élesztőből, megfelelő sózás után (vigyázat, célszerű kóstolni, mert gyakran jártam úgy, hogy nem lett elég sós a tészta) tésztát készítek annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, nem túl lágy állagú legyen. Letakarva kétszeresére kelesztem.

A feltéthez a szalonnát kisebb kockákra vágva kiolvasztom (ha húsos szalonna van a birtokunkban, ez elmaradhat), a pörcöt kiszedem, félreteszem. Egy evőkanál szalonnazsíron aranybarnára pirítom a félfőre vágott hagymát, sózom, hozzákeverem a szalonnapörcöt.

A tejfölt a szétnyomott fokhagymával, sóval, reszelt sajttal kikeverem.

A kinyújtott, tepsibe fektetett tésztát megkenem nem túl vastagon fokhagymás tejföllel, rákanalazom a hagymás-szalonnás keveréket. Ha maradna a tejfölből, megpettyezem vele a tetejét és előmelegített, közepesen forró sütőben kb.30 perc alatt megsütöm.

Lehet rá tenni apróra vágott sonkát, füstölt húst, kolbászt is, a tejfölbe pedig sajt helyett kevés juhtúrót is keverhetünk.

Várom az egyéb, általatok is kedvelt lepények, tészták receptjeit és a témajavaslatokat!

Zsuzsi főz