Erre a hétre pár, szezonális zöldségféle felhasználásával készülő étel receptjét hoztam. A válogatásban helyet kap egy klasszikus, főételnek is beillő leves, amely után desszertnek jöhet a cseresznyés csiga. Lesz egy könnyű, hússal töltött zöldség, amelyhez paradicsommártás és hideg joghurt dukál kiegészítőként. Ezt az ételt egyébként meleg vacsorára is ajánlom. Végül pedig választottam egy csirkehúsos-zöldséges ragut is, mely gyorsan elkészíthető, és a felhasznált zöldségeket más szezonális zöldfélével is ( pl zöldbab) helyettesíthetjük.

A rövid bevezető után jöjjenek a receptek.

Palócleves

Hozzávalók

50 dkg pörköltnek való hús (sertés/marha/ürü)
2 zöldpaprika
2 szem nagyobb krumpli
40 dkg zöldbab
2-2 fehér-és sárgarépa
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
kömény

2 babérlevél
egy csokor kapor
1-2 evőkanál liszt
2-3 dl tejföl

A tálaláshoz friss kenyér és tejföl

Egy evőkanál szalonnazsírral indítok, amin elkezdem pirítani a felaprított hagymát és a feldarabolt zöldpaprikát. Megszórom egy kiskanálnyi köménymaggal, picit megpattogtatom, aztán rászórok egy evőkanál pirospaprikát, elkeverem, ráöntök egy-két evőkanál vizet. Rádobom a húst, beleteszek egy babérlevelet, a felaprított fokhagymát és addig párolom fedő alatt az egészet, amíg a hús megpuhul. Magyarán pörköltet készítek. Ha ez megvan, beledobom a felkockázott répákat és krumplit, felengedem vízzel, sózom és addig főzöm, amíg a zöldségek legalább félig megpuhulnak. Ekkor adom hozzá a kb. 2 centisre vágott zödbabot és a zöldségek puhulásáig főzöm. Megszórom a felaprított kaporral, és a liszttel elkevert tejföllel behabarom. Forrón tálalom, a tányéron ízlés szerint tejfölözzük.
Ha nem lenne elég savanykás a tejföl, pár csepp citromlével szoktam savanyítani. Ha van kedvünk hozzá, bográcsban is el lehet készíteni. A klasszikus recept ürühússal készül, de marhából vagy sertésből is meg lehet főzni. 

Mascarponés csirkeragu

Hozzávalók

50 dkg csirkemell
2 zsenge cukkini
5 fej gomba
3 gerezd fokhagyma
3 nagyobb paradicsom
8-10 kisebb bazsalikomlevél
só, bors
2-3 evőkanál liszt
5 dkg vaj
25 dkg mascarpone

A csirkemellet kisebb darabokra vágom és meghintem liszttel, majd kézzel összeforgatom, hogy a liszt a húst mindenhol egyenletesen vékony rétegben vonja be. A vajat serpenyőben felforrósítom, rádobom a húskockákat és kevergetve aranybarnára sütöm, sóval, borssal ízesítem. Közben a cukkinit nem túl apró kockákra vágom, és a gombát is hasonlóképpen darabolom. Ha a csirke már a megfelelő színt elérte, mellédobom a cukkinit és a gombát, valamint a felszeletelt fokhagymát is, és kevergetve addig sütöm, amíg a zöldségek roppanós-puhára nem sülnek. Ha ez megtörtént, beleszórom a kicsit megvagdosott bazsalikomleveleket, a nyolcadolt paradicsomokat, egy-két percig kevergetem, és beleteszem a mascarponét is. Fontos, hogy a paradicsom a hőtől csak éppen összeessen, ne főjön szét. Pár percig még főzöm az ételt, hogy összekeveredjenek a hozzávalók és összeérjenek az ízek, majd főtt tésztával, vagy párolt rizzsel tálalom.

Töltött cukkini paradicsommártással

Hozzávalók

50 dkg darált hús
5 gömbcukkini
20 dkg rizs
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
római kömény
fahéj
oregano
só, bors
 olaj
10 dkg reszelt sajt
3-4 deci passzírozott paradicsom

a tálaláshoz joghurt 

A cukkinik kalapját levágom, a belsejüket pedig kanállal kivájom. A kiszedett cukkinidarabokat félreteszem a mártáshoz. A töltelékhez a rizst megfőzöm, félreteszem. Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és fokhagymát, rászórom a köményt, rádobom a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítom. Közben a fahéjjal, sóval, borssal és oreganóval ízesítem. A piruló hús alá öntök kb. 1 deci passzírozott paradicsomot, és kis lángon kb. 15-20 percig főzöm. A kész húsos ragut összekeverem a rizzsel, hozzáadom a reszelt sajtot, és kanállal a kivájt cukkinikbe töltöm. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A sütőtepsibe egy-két evőkanál olajat teszek, rászórom a  kivájt cukkinidarabokat, ízesítem sóval, borssal, oreganóval, és ráöntöm a maradék paradicsomot. Kézzel kissé össze is forgatom. A paradicsomos cukkini tetejére ültetem a töltött zöldséget és kb. 40 perc alatt megsütöm. Ezalatt a töltött cukkinik megpuhulnak, kissé meg is pirulnak, a tepsiben levő paradicsomos zöldség pedig mártássá párolódik össze. A töltött cukkinit a paradicsomos szósszal kínálom, nagyétkűek részére sütök mellé pár szem újkrumplit is, és hideg joghurtot is adok mellé, amivel meg lehet locsolni a zöldséget.

Fahéjas-cseresznyés tekercs

A recept alapja Piszke csigája, azonban én más tésztát használtam, és a tölteléket fahéjas vajkrémre cseréltem. Aki a fahéjat nem szereti, cserélje le egy evőkanál holland kakaóporra, vagy egy teáskanál vaníliakivonatra, illetve vaníliás cukorral keverje ki a tölteléket, úgy is nagyon finom lesz.

Hozzávalók

50 dkg liszt

egy tasak szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss)

3 evőkanál cukor

3 deci langyos tej

5 dkg vaj

2 tojássárgája

 

A töltelékhez

40 dkg magozott cseresznye

4 dk vaj

4 dkg cukor

egy evőkanál fahéj

5 dkg aprított étcsoki (pl csokinyúlból)

A sütés befejezéséhez 1 deci forró cukros tej.

Az első hat hozzávalóból közepesen lágy kelt tésztát készítek, jól kiadagasztom és duplájára kelesztem. Közben kimagozom a cseresznyét, és a töltelékhez elkeverem a puha vajat a cukorral és fahéjjal. Ha a tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtom, és megkenem a fahéjas vajjal úgy, hogy a szélektől kb. 2-2 centit üresen hagyok. A megkent tésztán elrendezem a levétől kissé kinyomott cseresznyét, megszórom a csokival, és feltekerem a tésztát, mint a bejglit. Éles késsel kb. másfél centis szeletekre vágom, nekem ebből a mennyiségből 15 csigám lett. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és hagyom kelni, amíg a sütő a 200 (légkeverésen 180) fokot el nem éri. Ekkor betolom a sütőbe, 15 perc után a csigákat forró cukros tejjel lelocsolom (ettől foszlósabb lesz), majd kb. 5-10 perc alatt készre sütöm. Frissen a legfinomabb.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat:-)

Zsuzsi főz