Zsuzsi főz recept fagyi

Mivel a gyerekeim igazi fagyiimádók, és mindent szeretnek, ami jeges és hideg, nagyon megörültem, amikor a svéd bútoráruház kasszasorán szembejött velem a jégkrémforma. Ez egy nagyon ötletes kis találmány, egy kis műanyag csúcsos forma, amibe műanyag pálcikát lehet tenni, amire ráfagy az általunk készített jégkrém-massza, így ha már megfagyott, a pohárból kivéve igazi pálcikás jégkrémet ehetünk. Egy készletben hat forma van és egy kis állvány, ami a hat forma kifagyasztását megkönnyíti. Akinek nincs formája, kis joghurtospohárral ugyanígy elkészítheti a fagyit, csak műanyag kanalat, vagy spatulát, hurkapálcát (ebből többet) illesszen bele fogantyúnak.

A házilag készített jégkrém olcsó, változatos és gyorsan el is készíthető, ráadásul nem kell aggódni azon, hogy mesterséges anyagokkal, felesleges kalóriákkal tömnénk a gyereket, hiszen azt teszünk bele, amit csak akarunk. Plusz jó pont, hogy tejmentes, illetve cukormentes édességet is könnyen elő lehet állítani ezzel a módszerrel. És most jöjjenek a receptek, melyek mindegyike 6 kis formához elegendő.

Banános-szedres jégkrém
 

Hozzávalók:

  • két kis banán
  • egy nagy pohár joghurt fele
  • egy kisebb marék szeder (kb. 10 dkg, most fagyasztott) 

A hozzávalókat turmixgép poharába töltöm, homogén állagúra keverem. Megtöltöm a krémmel a formákat úgy, hogy fél centit elhagyok a tetején, beleillesztem a pálcákat és kb. két-három óra alatt megfagyasztom. Evés előtt pár perccel előbb kiveszem a formákat, vékony sugárban vizet csorgatok rá, így könnyen kivehető a jégkrém belőlük.

Vaníliás „krémkönnyű” jégkrém
 

Hozzávalók:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • porcukor ízlés szerint (elhagyható) 

A lehűtött, vaníliás cukorral összekevert tejszínt kemény habbá verem. A habot a jégkrémformákba töltöm úgy, hogy a formát közben kicsit az asztalhoz ütögetem, hogy ne maradjanak légbuborékok a fagyiban. Beleteszem a pálcát és pár óra alatt kifagyasztom.

Ezt az alapot lehet turbózni aprított fehér vagy étcsokival, pirított magvakkal, és a fagyos jégkrémet olvasztott csokiba is lehet mártani. Ha a csokiba mártott jégkrémet tárolni szeretnénk, zacskóba csomagolható és így mehet vissza a fagyasztóba.

Vizes alapú gyümölcsjégkrém
 

Hozzávalók:

  • 2,5-3 dl tetszőleges gyümölcspüré
  • néhány evőkanál víz (esetleg a választott gyümölcshöz ízben passzoló gyümölcslé)
  • egy-két evőkanál méz ízlés szerint 

A hozzávalókat alaposan összekeverem és a fent leírtak szerint elkészítem belőlük a jégkrémet. Érdemes kísérletezni azzal, hogy az alapba nagyon apróra vágott zöldfűszereket teszünk. Az eperhez jól illik a bazsalikom, a citromhoz, málnához a menta, de citromfüvet is használhatunk szinte mindenhez. A bogyós gyümölcsöket érdemes szitán áttörni, ha valakit zavarnak a magok. Ha variálni akarjuk, többféle, lehetőleg egymástól eltérő színű pürét használjunk hozzá.

Epres jégkrém
 

Hozzávalók:

  • 20 dkg eper
  • egy dl natúr joghurt
  • két dl habtejszín
  • cukor ízlés szerint 

A gyümölcsöt a cukorral és az eperrel turmixoljuk, majd hozzáadjuk a habbá vert tejszínt is. Formákba töltjük, fagyasztjuk.

Csokis jégkrém
 

Hozzávalók

  • 8 dkg étcsoki
  • 3 dl tejszín
  • cukor (elmaradhat) 

A tejszínt felforraljuk, levesszük a lángról és beletördeljük a csokit, édesítjük, ha szükséges. Addig kevergetjük, amíg kihűl, majd lehűtjük, ha jó hideg, habbá verjük. Formákba töltjük, fagyasztjuk.

Zsuzsi főz