Most egy tényleg személyes poszttal jövök, a saját kedvenceimet írom le, mert más ötletem nem támadt, és ilyen még nem volt. Elég szerteágazó azoknak az ételeknek a sora, amit nagyon kedvelek, ezért igyekeztem olyanokat válogatni, amelyek nem szezonálisak, vagy passzolnak ehhez a téli időszakhoz.

Lesz itt saláta, főétel, levest is igyekeztem beválogatni, holott egyáltalán nem vagyok leveses, és persze lesz desszert is, mert az édességeknek ellenállni abszolút nem tudok. A receptek közös jellemzője a leves kivételével, hogy az előkészítés fél órán belül megvan, így akár munka után is elkészíthetőek. Sajnos képet nem minden esetben tudok csatolni, mert karácsony előtt a merevlemezem bemondta az unalmast, rajta számos még közzé nem tett képpel, és az adatmentés még jelenleg is folyamatban van. Remélem, így is sikerül kedvet csinálnom egy-egy recepthez.

Kuszkuszsaláta

Az egyik legkedvesebb munkaebédem, 10 perc alatt megvan, és teljes értékű fogást jelent számomra, amikor dolgozom. Egyébként grillezett húsok mellé tökéletes köret lenne, ha végre már nyár lenne. Nem egyszemélyes adagot szoktam készíteni, mert ennek a salátának kifejezetten jót tesz, ha áll.

Hozzávalók

15 dkg közepes szemcseméretű kuszkusz
1,5 dl víz
pár levél jégsaláta
egy konzerv csicseriborsó
egy kis fej lilahagyma
fél kígyóuborka
két szem paradicsom (idényen kívül elhagyható)
fél citrom leve
szárított oregano
egy marék olajbogyó
egy kis darab feta
2 evőkanál olívaolaj

A kuszkuszt mélyebb tálkába teszem, ráöntöm az olívaolajat, megsózom, megszórom egy mokkáskanál oreganoval, leöntöm 1,5 dl forró vízzel, majd lefedem, 15 percre félreteszem, hogy a vizet beszívhassa.

Közben a zöldségeket kisebb kockákra-csíkokra vágom, tálba teszem. Hozzáadom a lecsepegtetett, leöblített csicseriborsót, a felkockázott sajtot és az olajbogyót is. Ha a kuszkusz felszívta a vizet, azt is belekeverem. Kóstolás után sózom, belefacsarom a citromlét, adok még hozzá oreganot, ha úgy van kedvem, sőt, néha őrölt római köménnyel, vagy aprított petrezselyemzölddel is ízesítem. Fogyasztás előtt behűtöm, de tálalás előtt fél órával már kiveszem a hűtőből, hogy szobahőmérsékleten kínálhassam.

Minestrone

Nem vagyok egy nagy levesevő, de ezt a levest bármikor meg tudom enni. A hozzávalókat bátran lehet variálni, kihagyni, hozzátenni az évszaktól függően, de olyan zöldségfélét nem érdemes beletenni, ami nagyon elnyomná a többi ízt.

Hozzávalók

egy nagy fej hagyma
két sárgarépa
két fehérrépa
egy ökölnyi zellergumó
egy cukkini
egy krumpli
egy doboz fehérbab/ tarkabab
4-5 brokkolirózsa
két szem paradicsom
10 dkg kelkáposzta
4 gerezd fokhagyma
egy doboz hámozott paradicsom
két marék száraztészta
egy ág rozmaring
friss bazsalikom
két evőkanál pesto
só, olívaolaj
a tálaláshoz parmezán

Nagy lábosban olívaolajat melegítek és üvegesre sütöm benne a hagymát. Ráteszem a kisebb darabokra vágott répaféléket és zellert, pár percig kevergetve sütöm. Ekkor hozzáadom a feldarabolt cukkinit és burgonyát, ezzel is kevergetem egy kicsit, majd beleszórom a lecsepegtetett és lemosott babot, és hozzáadom a hámozott paradicsom-konzervet is. Ízesítem a sóval, zöldfűszerekkel, beledobom a fokhagymagerezdeket és annyi vízzel öntöm fel, hogy jó sűrű levest kapjak. Ezt az egyveleget kb. egy óráig főzöm, ekkor beledobom a brokkolit, a felcsíkozott kelt és a felkockázott paradicsomot, valamint a száraztésztát is, és addig főzöm a levest, amíg mindezek megpuhulnak. Végül két evőkanál pestoval adom meg az ízét. Reszelt parmezánnal tálalom.

Tészta kolbásszal és gombával

Nagy tésztakedvelő vagyok, de csak az olaszos tésztaételeket kedvelem. Telente általában ezt a verziót részesítem előnyben, főként azért, mert házilag készült kolbász ilyenkor mindig van kéznél.

Hozzávalók

3-4 szelet bacon
10 dkg szárazkolbász
egy közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
2 doboz hámozott paradicsom konzerv
friss rozmaring és bazsalikom
só, bors
egy csomag csőtészta (most Barilla Maccheroni)
a tálaláshoz reszelt sajt

A szalonnát és a kolbászt kisebb darabokra vágom és lábosban, zsiradék nélkül pirítani kezdem. (Ha nem olvad ki belőlük elég zsiradék, kevés olívaolajat öntök alá.)
A felaprított hagymát és fokhagymát hozzáadom, megszórom rozmaringgal és üvegesre párolom. Ekkor hozzáadom a nem túl kis darabokra szeletelt gombát, sózom, borsozom, addig ütöm, amíg levet enged. Beleteszem a hámozott paradicsomot és kb. fél óra alatt összefőzöm. A főzés végén felaprított bazsalikomlevéllel fűszerezem.
A tésztát kifőzöm, összeforgatom a mártás felével, a többit mindenki ízlés szerint teszi a saját adagjára. Reszelt sajtot – ha van, parmezánt – adok még mellé.

Csokis krémes sütemény (Illéskrisz receptje)

Ez a süti az intelligens krémes egy változata. Jó hülye név egy süteménynek, de találó, mert az a lényeg, hogy egyféle masszát keverünk ki, a végeredmény mégis olyan lesz, mintha két tésztaréteg közé töltöttünk volna krémet, a tészta magától válik három rétegre. A recept eredetije vaníliás, de azt én nem szeretem, ezért a csokis változatot kerestem és próbáltam ki. A férjem is nagyon kedveli, az állaga kicsit pudingos, rezgős, mint a clafoutis-é, úgyhogy aki azt nem szereti, annak nem ajánlom kipróbálni. Egyébként nagyon praktikus, mert gyorsan megvan, és általában sokaknak ízlik.

Hozzávalók:

4 tojás
20 dkg cukor
11,5 dkg vaj megolvasztva
11,5 dkg liszt
6 deci langyos tej
egy vaníliás cukor
mokkáskanálnyi sütőpor
csipet só
4,5 dkg kakaópor (édesítetlen)
10 dkg olvasztott csoki
2 evőkanál feketekávé

A sütőt 170 fokra előmelegítem. Egy kisebb (kb 15x25 centis) tepsit vékonyan kikenek olajjal, megszórom zsemlemorzsával.

A tojásokat szétválasztom. A sárgájákat kikeverem a cukorral, vaníliás cukorral, olvasztott vajjal. Hozzáadom a kávét, sütőport, majd fokozatosan adagolva az olvasztott csokit, tejet, és a kakaóval elkevert lisztet. A fehérjét a csipet sóval habbá verem, és a csokis masszába forgatom.

A tésztát lassan beleöntöm az előkészített tepsibe, és az előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütöm. Ekkor még nem teljesen szilárd, de nem kell megijedni, hűléskor pont a megfelelő állagot fogja elérni a sütemény.

Kihűtöm, majd tálalom. Mi nem szoktuk cifrázni, de jól megy mellé a tejszínhab, és mindenféle bogyós gyümölcs is.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz