Zsuzsi főz recept főzés

A gombák nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, viszont a kalóriában szegény élelmiszerek közé tartoznak, nagyrészük víz, alacsony a szénhidrát tartalmuk. Emellett majdnem minden olyan aminosavat tartalmaznak, mint az állati fehérjék, ezért jól helyettesítik azokat. Nem túl könnyen emészthető étel, és tudni kell, hogy a gombás ételt lehetőleg az elkészítés napján el kell fogyasztani, mert nagyon romlandó.

Fontos, hogy a gombát sosem áztatjuk, hanem folyó víznél lemossuk, esetleg kis kefével távolítjuk el róla a piszkot. A hámozástól, ha lehet, tekintsünk el, mert legfőbb tápanyagai a kalap bőre alatt találhatók.

Nagyon jó dolog a szárított gomba is, pár gramm beáztatott szárított gombával különlegessé tehetjük az egyébként termesztett gombával készülő ételt is, sőt, a leszűrt áztatólevet is felhasználhatjuk. Az erdei gombát minden esetben vizsgáltassuk be, mielőtt komoly mérgezést okoznánk az elkészített étellel.

Gombás pirítós
 

Gyorsan elkészíthető fogás, amely előételnek, vagy salátával könnyű vacsorának is beillik. Érdemes mindenképp valamilyen erdei gombát is használni hozzá, úgy sokkal gazdagabb, különlegesebb az íze.

Hozzávalók:

  • 3-4 nagy őzlábgomba (vagy más erdei gomba)
  • 3-4 óriás csiperke
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • 7 dkg vaj
  • só, frissen őrölt feketebors
  • pár csepp citromlé
  • a tálaláshoz pirítós

A gombákat nagyobb cikkekre vágom, a fokhagymát felszeletelem, a petrezselymet durvára vágom. A vajat serpenyőben felolvasztom, rádobom a gombát, a fokhagymát. Sózom, borsozom, és addig sütöm nagy lángon, amíg megpuhulnak, de azért maradjon kicsit ress, harapható. Ez maximum tíz perc. Az utolsó pillanatban rádobom a petrezselymet, keverek rajta egyet és pirítóson tálalom. Én a magam részéről pár csepp citromlét szoktam facsarni rá, sőt, néha reszelt citromhéjjal is megszórom.

Sztroganov-hátszín
 

Eléggé ismert, orosz eredetű „nemzetközi” étel, az elnevezés azonban néha csalóka lehet. Egy biztos: gomba és tejföl biztos van benne.

Hozzávalók:

  • 60 dkg hátszín
  • 25 dkg csiperke
  • 10-15 dkg szárított erdei gomba keverék
  • 10 dkg bacon
  • egy fej hagyma
  • 2-3 sós uborka (ennek hiányában csemege)
  • 2-3 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 1 evőkanál mustár
  • rozmaring
  • 2-3 dl tejföl
  • só, bors
  • fél csokor durvára aprított petrezselyem
  • 5 dkg vaj

A húst kisujjnyi vastag csíkokra vágom. Serpenyőben felolvasztom a vajat, ha már forró, beleteszem a húscsíkokat és kb. 3-4 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Ekkor kiveszem az edényből és melegen tartom. A serpenyőbe beleszórom a felaprított bacont és kisütőm a zsírját. Ha megvan, mehet rá a felaprított hagyma, amit üvegesre sütök. Ekkor hozzáteszem a nagyobb darabokra vágott csiperkét és a legalább egy óra áztatással megpuhított erdei gombát is, sózom, borsozom, rozmaringgal fűszerezem és megpárolom, majd a gomba által engedett levet kicsit elforralom. Beleteszem a vékony csíkokra vágott uborkát, elkeverem, hozzáadom a mustárt, a paradicsomot és a tejfölt, majd pár perc alatt készre főzöm az ételt, ezalatt a mártás kicsit besűrűsödik. Rizzsel vagy házi tésztával tálalom.

Töltött gombafejek
 

Egyszerűen elkészíthető húsmentes fogás, nagyon jól lehet variálni a tölteléket: mehet bele juhtúró, főtt krumpli, bacon, rizs, vagy bármi, ami akár előző napról megmaradt. Salátával könnyű vacsora lehet. Nagyon elvetemültek a töltött, de még nyers fejeket be is panírozhatják és kiránthatják kettőt-kettőt összefordítva, de nekem ez már túlzás kategóriába esik.

Hozzávalók:

  • 50 dkg közepes méretű barna csiperke
  • egy kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg leveles spenót
  • 2 szelet házi kenyér
  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg reszelt trappista
  • 3 dkg reszelt parmezán
  • egy golyó mozzarella
  • 5 dkg vaj
  • olaj

A gombákat megtisztítom, a tönkjüket óvatosan kiveszem, az így kapott üreget enyhén sózom, és a kalapokat olajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatom. Ezután elkészítem a tölteléket.
A vajat megolvasztom, rádobom a felaprított hagymát, és egy-két percig párolom. Ekkor hozzáadom a gombák felaprított tönkjeit, sózom, borsozom, belereszelem a fokhagymát és majdnem puhára párolom. Ha a gomba már majdnem kész, beleszórom a megtisztított spenótot és addig kevergetem, amíg a levelek a hő hatására összeesnek. A lábost leveszem a tűzről, várok, amíg a keverék kicsit lehűl, ekkor adom hozzá a robotgéppel morzsává aprított házi kenyeret és a kétféle reszelt sajtot meg a túrót. A keveréket a gombakalapokba púpozom, és mindegyik töltött gomba tetejére teszek egy kocka mozzarellát. A sütőt 200 fokra előmelegítem, a gombák alá féldeci vizet öntök, majd kb. 15 percig sütöm. Ennyi idő alatt a gomba megpuhul, a töltelék pedig aranybarnára sül. Krumplipürével és salátával tálalom.

Gombás töltött csirkecomb
 

Klasszikus húsétel, a magam módján

  • 8 egész csirkecomb
  • 20 dkg gomba
  • egy fej hagyma
  • 10 dkg húsos bacon
  • 3-4 szelet egynapos kenyér
  • egy tojás
  • rozmaring
  • majoranna
  • frissen őrölt feketebors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • olaj
  • pár szelet vaj

A töltelékhez a kenyeret kevés vízbe áztatom, ne ázzon szét teljesen, de azért puhuljon meg.
A szalonnát felaprítom, a hagymát is igen apróra vágom, a gombát apróra szeletelem.
Nagyon kevés olajon megpirítom a bacont (ha a szalonna zsíros, nem is kell olaj) és megfonnyasztom rajta a szalonnát. Ha ez megtörtént, rádobom a gombát és puhulásig sütögetem, levét elforralva zsírjára sütöm. Közben rozmaringgal, majorannával, sóval és borssal ízesítem. A gombás keveréket langyosra hűtöm. A kenyérből alaposan kinyomkodom a vizet, hozzáadom a gombát és egy nyers tojással összedolgozom. Ha túl lágy a töltelék, egy-két evőkanál zsemlemorzsával lehet sűríteni, és lehet beletenni egy csokor petrezselymet is apróra vágva, csak ez most nem volt kéznél.

A combokat megsózom, fellazítom a bőrüket, vigyázva, hogy el ne szakadjon, és a bőr alá töltöm kiskanállal a gombás masszát. Nem töltöm túl keményre, nehogy kirepedjen. A combokat kiolajozott tepsibe fektetem, megszórom rozmaringgal, és majorannával. Mindegyik tetejére teszek egy kis darab vajat, aláöntöm a bort, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt ropogós pirosra sütöm.

Erdei gombás rizottó
 

Giorgio Locatelli receptje alapján.

Hozzávalók:

Az alapléhez

  • két sárgarépa
  • egy cukkini
  • egy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár rózsa brokkoli
  • egy ág rozmaring
  • pár levél zsálya
  • egy marék petrezselyem-és bazsalikomlevél

A rizottóhoz

  • 50 dkg tinóru vagy más (erdei) gomba
  • két gerezd fokhagyma
  • egy fej hagyma
  • 10 dkg vaj
  • egy csokor petrezselyem
  • 40 dkg arborio rizs
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 5 dkg parmezán
  • só, bors

Az alaplét készítem el először: a zöldségeket a fűszernövényekkel fazékba teszem, leöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és kb. fél óra alatt megfőzöm. A lé kb. 1-1,5 liter kell, hogy legyen a végén. (A zöldségeket Zsófi élvezettel fogyasztotta el ebédre.) A gombát megtisztítom, nagyobb darabokra vágom. Serpenyőben 3 dkg vajat forrósítok és kis lángon megpuhítom benne a felszeletelt fokhagymát. Ekkor rádobom a gombát, adok hozzá két evőkanál fehérbort, és addig kevergetem, amíg megpuhul. Ekkor megszórom a felaprított petrezselyemmel, sóval, borssal, és további felhasználásig félreteszem.
Ezután készítem a rizst. Első fontos teendő az alaplevet kis lángon forrásba hozni és pöszörögni hagyni.

A rizottóhoz a hagymát nagyon finomra aprítom, 5 dkg vajon kis lángon kevergetve megpuhítom, nem hagyom megsülni, mert nem mutatna túl jól az ételben. Ha a hagyma átpárolódott, rádobom a rizst és a szemeket folyamatos kevergetés közben jól felmelegítem, hogy a vaj mindenhol bevonja. Ekkor ráöntöm a bort, majd hagyom, hogy teljesen elpárologjon. Ha ez megtörtént, merőkanalanként elkezdem adagolni az éppen csak forrásban levő alaplevet, folyamatosan kevergetve a rizst. Az újabb merőkanálnyit mindig csak akkor adom hozzá, amikor az előzőt a rizs már teljesen felszívta. Kb. 17 perc alatt a rizsszemek elérik a megfelelő állagot (al dente). Ekkor hozzáadom a félretett pirított erdei gombát, sózom, borsozom, jól elkeverem, majd leveszem a tűzről, hozzákeverem a parmezánt és a mascarponét, és azonnal tálalom, ha szükséges, további parmezán kíséretében.

Zsuzsi főz

Zsuzsi főz recept főzésBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>