Ha gyorsan nő a lábszőröd, fiad születik

Címkék: Juditty, gyermek, babona

Ha egy kismama listát írna a terhessége alatt legtöbbször hallott mondatokról, az Egybenvagymég? mellé biztosan oda kerülne a Fiú vagy lány lesz? is. (Sokan ezt még a gyermek megszületése után is kérdezik. Ami nem lenne csoda, ha a gyerek nem rózsaszín tüllszoknyában pukedlizne a játszótéren.)

'There be kitty' photo (c) 2011, Quinn Dombrowski - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Akkor a legviccesebb, ha a kérdező a Gyerek lesz vagy lány? formulát használja. Falun még ma is előfordul. Talán a lelke mélyén mindenki tudja, fiút vagy lányt szeretne-e? Ha nem, arra is van instant válasz. Mindegy, csak egészséges legyen! Külön téma a névválasztás. De mindenki megnyugodhat, most nem annak dilemmáját szeretném elemezgetni, hogy elég eredeti-e, ha Lúciusz vagy Gyopárka lesz a gyerek neve.

Valóban akarjuk tudni előre a gyermek nemét? Én szerettem volna. Csak a 20. hét környékén derült ki az ultrahangon. Pedig már a 11. héttől meg lehet állapítani, persze ha a baba is úgy akarja. A szonográfus gyakorlottsága is fontos. Egy új kutatás eredményeként a baba nemét és bizonyos rendellenességeket már az anyai vérből levett magzati sejtek alapján meg tudnak állapítani. Ez a magzatvíz mintavétel kiváltója lehetne, ami kis mértékben ugyan, de a vetélés kockázatával jár. Stephanie Devaney szerint, aki a tanulmány fő szerzője, már az 5-7. héttől megállapítható lenne a baba neme. Bizonyos európai országokban már forgalomban van ilyen teszt, mely 95-99 százalék pontosságú.

Régen úgy tartották, hogy a nőtől függ a születendő gyermek neme. Az ivari kromoszómák felfedezésével azonban kiderült, hogy valójában a férfi határozza meg, milyen nemű lesz a kicsi. (Attól függően, hogy a hímivarsejtben található ivari kromoszóma X vagy Y kromoszóma-e.) A nők esetleg molekuláris szinten szólhatnak bele a dologba. Például ha az Y kromoszómát tartalmazó hímivarsejtek felületén található jelzőfehérjék egyes típusa ellen a nő szervezete ellenanyagot termel. Ezek a hímivarsejtek még a petesejtig sem jutnak el, a lányutód születése garantált. Kutatók megfigyelték, hogy a terhesség során változik a vetélések aránya is. A nyolcadik hétig a lányok, utána a fiúk elvetélésének aránya nagyobb. A tizenegyedik héten ismét megfordul az arány. A kutatók erre a jelenségre több teóriát is felállítottak. Lehetnek akár pszichés okai is, hiszen megfigyelték, hogy háború után több fiúgyermek születik. Ezek a feltételezések azonban nem bizonyítottak.

Az Oxford és az Exeter Egyetem az anyák táplálkozási szokásait vizsgálta. A magas kalóriatartalmú ételekkel táplálkozó nők esetében 56 százalékban fiú, az alacsony kalóriatartalmú ételeken élő nőknél 45 százalék volt a fiú utódok száma. Ami nem meglepő, hiszen az állatvilágban is megfigyelték már, hogy a táplálékszegény környezetben inkább nőstény utódok születnek.

Az ultrahang elterjedése előtt meglepetés volt a születendő baba neme. A legtöbb helyen – gazdasági okokból – fiú születését tartották előnyösebbnek. Voltak népi praktikák, hiszen a nők, amióta világ a világ, megpróbálják befolyásolni vagy kitalálni a baba nemét. Régen, mikor a menyasszony a vőlegény házába látogatott, kisfiút ültettek az ölébe, hogy legalább az első utód fiú legyen. Hasonlóan hatásos megoldás volt, hogy a nászéjszakán az ágyba rejtették a férfi egy ruhadarabját, vagy az ágy alá valamilyen szerszámot. Ha a nő nyitva tartotta a száját szeretkezés közben, biztosan lánya született. Ha bal oldalára fordult utána, akkor fia. Ha gyermek született, a méhlepényt egy alma vagy körtefa alá ásták el, attól függően, hogy milyen nemű gyermeket kívántak másodiknak. Még ma is tatja magát az a hiedelem, hogy a hegyes has kisfiút, a gömbölyű kislányt rejt. Ha egy terhes nő keresztülbökött egy pókhálón, és a pók újból beszőtte a lyukat, kisfiút, ha lyukasan hagyta a hálót, kislányt várt a nő. Még most is szokás, hogy a kismama zsinórra függeszti a jegygyűrűjét, és hasa elé tartja. Ha körkörösen mozog, lány, ha egyenesen, fiú lesz a baba.

A mai korban is születnek mindenféle babonák. Fiú babát jósolnak például, ha az apuka a kismamával együtt hízik, ha a baba pulzusa 140 alatt van, ha gyorsabban nő a lábszőrzet, ha halványsárga a vizelet, ha az anyuka savanyút és sósat enne, ha fejfájós, vagy ha összeadja a korát a fogantatás hónapjának számával, és páros szám jön ki. Lányt jósol a szájhagyomány, ha kivörösödik a kismama haja, ha a baba pulzusa 140 felett van, ha édességet kíván, ha gyümölcsöt enne, ha nem eszi meg a kenyér sarkát, ha élénksárga a vizelete, ha összeadja korát a fogantatás hónapjának számával és páratlan szám jön ki.

A holdfázis is befolyásolhatja a baba nemét a hagyomány szerint. Ha teliholdkor fogan a kicsi, fiú lesz. Egy cigány babona szerint az anya és apa életkorát el kell osztani héttel, ahol több a maradék, olyan nemű lesz a baba. (Ez főleg egyidős pároknál hatékony.) Dr. Jónás Jenő elméletét máig használják egyes kismamák. Ő több éves és hosszadalmas adatgyűjtés után arra jutott, hogy a nők akkor a legtermékenyebbek, mikor a Hold úgy áll, mint születésük pillanatában. Naptára segítségével kiszámolható a Jónás-nap, mikor a legvalószínűbb a fogantatás. A naptár még ahhoz is útmutatást ad, mikor lehet fiú vagy lány babára számítani. Landrum B. Shettles módszere pedig azt veszi alapul, hogy az Y kromoszómát rejtő hímivarsejtek gyorsabbak, viszont kevésbé életképesek savas környezetben, mint X kromoszómás társaik. Ezért ha valaki lányt szeretne, egy-két nappal ovuláció előtt kell párjával ágyba bújnia, és olyan pozíciót választani, ahol a férfi nem hatol túl mélyre. Fiú esetében ovulációs napon kell szeretkezniük, hiszen ez az ivarsejt csak rövid ideig életképes. Meg kell jegyeznem azonban, hogy Shettles módszerétől a genetikusok többsége elhatárolódik.                   

Bár nálunk még nem engedélyezett, egyes európai országokban lehetőség nyílik arra, hogy a kétféle spermiumokat szétválasszák. Ez az eljárás is csak 80 százalék hatásfokkal bír. A preimplantációs genetikai vizsgálatot a nemhez kötött fejlődési rendellenességek kiszűréséhez alkalmazzák. Ilyenkor az embrió néhány sejtes állapotában egyetlen sejtet távolítanak el, amiből megállapítható a magzat neme. Így a lombikbébi program során a megfelelő nemű magzatot ültetik az anya méhébe.

Nem hiszem, hogy a fent említett népi praktikák közül bármelyik is hatással lenne a baba nemére. Én úgy gondolom, tényleg mindegy, milyen nemű lesz a kicsi. Persze ismerek egy családot, akiknek hat lányuk van… Na, talán lehet, hogy ők már szeretnének egy kisfiút.

Juditty

Forrás:

http://hvg.hu/egeszseg/20110810_anyai_ver_dns_magzat_nemet

Magyar Néprajz nyolc kötetben, készült a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutató Csoportjában

http://pgd-center.hu/nogyogyaszat/csaladtervezes/a-szuletendo-gyermek-neme

0
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Hirdetés

Bezzeganya

Egy hely, ahol a terhesség és a gyereknevelés nem rózsaszín vattacukor. A blogot az olvasók (is) írják. Szerkesztők: Tünde és Vakmacska. Írásokat a bezzeganya@bezzeganya.hu címre várunk.

Bezzeganya webshop

hirdetés
hirdetés

Utoljára kommentelt bejegyzések

Hirdetés

Facebook

Címkefelhő

56 pizsama, Abbey, abortusz, acsevi, advent, adventi kalendárium, adó, adózás, Afrika, ajándék, ajánló, alkohol, alkotmány, allergia, Almajemima, altatás, alvás, aláírásgyűjtés, Amerika, AMK, Anglia, Anna, anya, anya kedvence, anyanapló, anyaság, anyatej, anyák, anyós, apa, autó, baba, babagyár, babakocsi, babanapló, Babó Fejlesztőközpont, Balaton, baleset, banyavári, Banyavári, Barnalány, baudolinA, beszoktatás, betegség, Bezzeganya, BezzegaNyúz, bicikli, Bicse, biztonság, Borzlány, Brumibaby, Budapest, buli, bántalmazás, bébinapló, bébiszitter, bölcsi, bölcsinapló, bölcsőde, büntetés, Cantaloupe, celeb, Center, Citabella, Clown, Cozumel, Crysa, család, családi napközi, családi pótlék, családtervezés, csecsemő, Csilla, császármetszés, Deborah, depresszió, dietetikus, divat, dohányzás, dolgozat, Donna, drlucifer, drog, dzs, Edina, egyedülálló anya, egészség, egészségügy, emlék, erőszak, etetés, Facebook, Fakirma, farsang, fejlesztés, felelősség, felmérés, fesztivál, film, filmajánló, fogamzásgátlás, fogyinapló, fogyókúra, fotó, fotózás, félelem, féltékenység, férfi, férfiak, férj, fürdetés, főzés, Fűszermesék, Gambia, gasztro, genetika, Geréb Ágnes, gondolatok, gyed, gyerek, Gyerek Sziget, gyerekkönyv, gyereknap, gyereknevelés, gyerekorvos, gyerekvállalás, gyermek, gyermekirodalom, gyermeknevelés, gyermekorvos, gyermekvállalás, gyermekágy, gyes, gyilkosság, gyász, gyógyszer, Halacska, halál, hasznos, heti kérdés, hetvegi programok, hiszti, hogyan mondtam el?, hogyvolt, hálapénz, házasság, háztartás, hétvége, hír, hírek, húsvét, Ikeranya, ikrek, Ildikó, Imi, Iminapló, interjú, Iphigeneia, Iphigenia, irodalom, iskola, iskolakezdés, Jasmine, jog, Juditty, juszasz, játszótér, játék, játékteszt, jótékonyság, Kalimpa, kampány, kapcsolat, karrier, karácsony, kertedi, keszzsu, Kicsidelfin, Kicsivel könnyebb, kirándulás, kismama, kispapa, Kiss Noémi, Kisvirág, kiállítás, koncert, konferencia, konyha, koraszülés, koraszülött, kormány, kreatív, kultúra, kutatás, kutya, kérdőív, két csík, Kína, kórház, kórházteszt, költség, költészet, költözés, könyv, könyvajánló, környezetvédelem, közlekedés, köznevelés, külföld, Lapis Lazuli, lapszemle, leszbikus, Lhunara, Lilacsiga, lombik, lombiknapló, Lujzanapló, macska, macskaszem, magzat, Marcangoló, meddőség, meddőségi napló, megelőzés, megismerkedés, mell, Meni, menstruáció, mese, Mikulás, Minakó, Mirca, Mirzanya, Mit tenne a Bezzeganya?, mosható pelenka, mozaikcsalád, mozgásfejlődés, mozi, MsPoppy, MTI, munka, Munka Törvénykönyve, Másutt, műtét, nagycsalád, nagycsaládos, nagymama, napló, nem, nevelés, New York, nyaralás, nyereményjáték, Nyina, nyina, nyugdíj, nyár, , nőgyógyász, nők, offolda, OGYEI, oktatás, oltás, olvasó, operáció, OriasCJ, orvos, otthon szülés, ovinapló, Pearl.79, pelenka, Pilár, Pirosbetli, politika, pozitív, program, programajánló, prozi, Prozi, pszichológia, pályázat, párkapcsolat, pénteki mese, pénz, reblog, recept, receptek, reklám, repülés, Rohtah, Rosa Rugosa, rotarix, rák, régen, rövidhír, segítség, sorozat, sorozatgyilkosok, sport, strand, sulinapló, Summarygloss, szabályozás, szavazás, szerelem, szex, Sziget, Sziget2011, szilveszter, szobatisztaság, szokás, szolgálati közlemény, szoptatás, színház, születés, születésnap, szülés, szüléstörténet, szülészet, szülésznő, szülő, szülők, sütemény, sütés, tankönyv, tanulás, tanár, tavasz, teherbe esés, tej, Temptation, Teofil, terhesgondozás, terhesnapló, terhesség, terhesség hétről hétre, terhességi teszt, testvér, teszt, tinédzser, tippek, tragédia, tábor, táplálkozás, táplálás, tápszer, tél, tévé, történelem, törvény, Tünde, ultrahang, USA, utazás, Vakmacska, vallás, Veg, vers, verseny, verés, veszély, veszélyeztetett terhesség, vetélés, vicces, videó, Villával a világ körül, Virgili, viselkedés, vitamin, vizsgálat, válás, várakozásnapló, vásárlás, védőnő, víz, webshop, yzzma, zene, zsanna83, Zsuzsi főz, zöldlevelecske, Ági, Írország, Író Cimborák, állat, állatkert, állás, életmód, étkezés, óvoda, óvónő, örökbefogadás, újszülött, ünnep, Őrjöngő Farkas, ősz

Feedek

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!