Ezen a héten szintén rendhagyó "szüléstörténettel" jelentkezünk: nem egy ember története, inkább néhány kép egy olyan világból, ami annyira más, mégis, pár részletben annyira azonos, közös a miénkkel. Marieke van der Velden fotós az Unicef és más nemzetközi szervezetek megbízásából fotózta végig Uganda, Kenya, Malawi, Zambia és Burkina Faso szülészeti klinikáit, hogy megmutassa, milyen szülni manapság Afrikában.

Kép forrása: http://www.mariekevandervelden.com/giving-birth/

A Guardian 2012-es cikke szerint egy afrikai nő még mindig iszonyú kockázatot vállal, ha életet ad: míg az Egyesült Királyságban csak 8000 szülészeti "eseményből" egy végződik halállal,  Afrikában huszonkét nőből egy belehal még ma is a terhességbe vagy a szülésbe. Az okok nem feltétlenül egészségügyiek, inkább végtelenül banálisak és prózaiak: nem vagy túl későn jutnak segítséghez, nem jutnak el a rossz állapotú utakon a kórházakba, szülészetekre, orvoshoz (gyakran csak gyalog tudnak menni egyébként is), és az is bevett, hogy ehhez engedélyt kell kérniük az általában férfi családfőtől, hogy elindulhassanak egyáltalán, és ez az engedély is gyakran túl későn érkezik. Gyakran túl fiatalok és tudatlanok, és akkor még egyetlen szó sem esett sem hiányos higiénés körülményekről, sem bármilyen, nálunk is ismert egészségügyi problémákról. A legfejletlenebb országokban még mindig csak a szülések 37 százalékánál van jelen valamilyen szakképzett segítő.

Komment 42 | Reblog! 0 |
0

Némi szünet előtt még egyszer jelentkezik Csilla afrikai tudósítással. A karácsony egyelőre ott  az ottani, kisebbségben lévő keresztények ünnepe elsősorban, és kevésbé harsány-színes, mint a muszlimok vagy a törzsi vallásokat követők ünnepei. De mivel egyre több európai választja Gambiát állandó lakhelyül, ők magukkal hozták szokásaikat is. Nem csoda, ha például az eddig ismeretlen  műfenyők forgalma fellendült az utóbbi években. A vásárlási mizériát remélhetően nem exportálják a műfenyőkkel együtt a más életformát kereső európaiak az óhazából.

Tegnap egy hazai zenekar koncertjén jártam, ahol a végén - meglepetésre - afrikai táncosok színesítették a műsort. Dobok, színes ruhák, bonyolult és szenvedélyes táncmozdulatok, és nem utolsósorban nagy, széles afrikai mosolyok. Néha úgy tűnik, Afrika és Ázsia még tud valamit a mosolyról, amit Európának e szegletében mi elfelejteni látszunk.

Komment 1 | Reblog! 0 |
0

Reggel mínusz kettő, a tetőn dér, bár a körforgalomban még küzdenek az árvácskák. Ebbe a hangulatba érkeznek a képek a színes, virágos házakról, csudás kapukról, és a viskó sem annyira reménytelen, ha felette süt a nap. Afrikai lakhatás és egzotikus frizurák a földszintes házak országából.

Akkor én is rögtön a közepébe vágok, mint Veg és RosaRugosa múltkori hozzászólásukkal: „Hű, de szép a sárgaruhás nő a kislánnyal”...nos, az a sárgaruhás nő, inkább kiskorúnak számító 16 éves lány, aki a szomszédunk volt, de mosott-főzött is nekünk. A kislány sem az övé:)

Viszont így jobban igazolható az a hallomás, miszerint az afrikaiak szemmel láthatólag másképp néznek ki, mint a „saját koruk” (ahogy egy európai nézne ki ennyi idős korában): fiatalként öregebbnek, idősként fiatalabbnak látszanak. És a látszat csal...ezért jó résen lenni és használni az emberismeret tudományát, mert sokat segít, hogy több részletet kapj a meglátásodhoz.

Komment 8 | Reblog! 0 |
0

Az ünnep hangulatában folytatom soraimat, és szeretném megköszönni a szívhez szóló bátorítást Meeko, Veg, Fifone és Bűbájos hozzászólásaiban.

Lapis Lazulinak is köszönöm a Jobarteh link csatolását és örömmel írom, hogy a híres giriot Jobarteh családdal mi is jó viszonyban vagyunk. Ők a Birkama nevű helységben élnek, és a család legfiatalabb tagja, Musa – aki ma 9 éves – a legfiatalabb gambiai dobosként van nyilvántartva.

A youtube oldalon meghallgatható a Kambeng Music Group élő koncertje:

www.youtube.com/watch?v=_7mFsIEJ8Gk&feature=share

A hírekhez kapcsolódik, amit épp a múlt héten hallottam: Hollandiában egy zenei folkfesztiválon a magyarok 4. és a gambiaiak 3. helyezést értek el. Ha erről hallott valaki, kérem, ossza meg a részleteket!

Komment 3 | Reblog! 0 |
0

"Ritka itt a babakocsi, bár páran az európaiakat utánozva használják már. Az itteni legnépszerűbb babaszállító eszköz a textilből készült háti hordozó, amit itt bamboo-nak hívnak. Mindenki úgy tartja, ez megnyugtatja a babákat és így könnyen el is alszanak, sem hasfájás, sem sírás nem gyakori náluk. A nagyobb testvérek is sokszor hordozzák ilyenben a kicsiket. Legkisebb leányom, Gloria a mai napig szeret benne lenni, bár a mostani súlya miatt inkább nővére, Alina vállalkozik a hordozásra, nekem már túl nehéz." - kommentálja a nekem küldött képet Csilla. Aztán döbbenek egy hatalmasat: a televízióban a Travel Channel épp Gambiát mutatja be, az általunk már ismert sárga taxikkal és majmokkal.

Halottak Napjára küldöm szeretettel e távoli földrészről a részben megegyező hiedelmeket, közös szokásokat ehhez az ünnephez kapcsolódóan.(Gondolom ezt Lapis Lazuli is tudja igazolni Dániában töltött ideje alatt, amelyhez a legjobbakat kívánjuk!)

Komment 6 | Reblog! 0 |
0

A pesti dugókat és autópálya-baleseteket elnézve, az európai civilizációnak is van hová fejlődni hogy a közúti közlekedés elviselhetőbb legyen. Afrikáról legtöbbünknek a kaland-és természetfilmek Land Roverjei jutnak eszébe, pedig van ott más is, csacsifogattól a színes Trabantig.

Csilla e heti gambiai beszámolója tehát  a mulatságos-kaotikus afrikai közlekedésről szól. Mivel bőven van miről mesélni, ezúttal csak Lapis Lazuli kérdésére érkezik tehát válasz - a többit a következő részben.

Komment 7 | Reblog! 0 |
0

Reggelente deres a tető. A macska bemenekül a házba, a virágokat a teleltetőhelyre pakoljuk. Hideg van, így irigykedünk azokra, akik bepakolják a bőröndöt, és a fecskékhez-gólyákhoz hasonlóan útra kelnek melegebb éghajlat irányába. Elnézve Csilla e heti képeit, van ám esze a költöző madaraknak, hogy a hűvösebb napok beköszöntével Afrikába teszik át székhelyüket. A mai bejegyzésben terítékre kerülnek az afrikai népszokások, babonák és szólásmondások is.

Október 15-e óta Gambiában elkezdődött a turistaszezon. A világ összes tájáról töltik fel a gambiai hoteleket, lodge-okat, vendégházakat az idelátogatók. Mivel ez a terület is a főbb munkakörömhöz tartozik, így részemről is egybefolynak a nappalok és éjszakák a folyamatos műszakban.

Ezen a héten nem kezdek új témába, hanem a feltett kérdésekre válaszolok és a további érdeklődés függvényében folytatom avagy zárom le a Bezzeganya oldalon a Gambia sorozatot.

Komment 9 | Reblog! 0 |
0

Az utolsó pillanatban befutott Afrikáról szóló sorozatunk következő darabja - sok-sok színes képpel.  Kicsi ország, de sokféle nemzetség él benne.

Ismét egy hét mögöttünk, de ez idő alatt is sok információval gyarapodtunk, Gambiával kapcsolatosan.

Az iskolai rendszert bőségesen kitárgyaltuk és csak Lapis Lazuli kérdésére írnék utólagos választ: “ Van valami amerikai iskola?” – Igen, van Gambiában amerikai iskola, de a nagyon-nagyon magas beiratkozási és oktatási díj mellett a színvonal igen-igen alacsony. Sokszor a 7-8 éves gyerekek még az ABC-t sem ismerik, így a nevüket sem tudják leírni.

Serereh nő

Mivel a mai napi témánk bőséges és szerteágazó, így rögtön belevágok Gambia nemzetségeinek leírásába és annak a tükörképébe, ahogy a hétköznapokban élnek; hagyományaikkal, szokásaikkal és a terveikkel.

Gambiában sokféle nemzetség él együtt békésen: Mandinka, Wollof, Jola, Fula, Serer.

Komment 3 | Reblog! 0 |
0

"Bocsánat, mennem kell, rohanok a gyerekért az oviba" - mondja Csilla, érzékeltetve hogy a dolgozó anyák élete ott is magába foglal némi sürgölődést és kapkodást. Mert most már Afrikában is egyre több a mai értelemben vett dolgozó anya, aki nem csak valami hagyományos mesterséget űz vagy háztartást vezet. Az oktatási rendszer pedig alkalmazkodik - létrejöttek a magánovik, a hagyományos arab iskolák és a "népiskolák" mellett pedig a méregdrága, de jó színvonalú magániskolák is megélnek.

Ismét köszöntöm a Bezzeganya olvasóit. Elmúlt egy hét, és remélem szeretetben, békességben telt, apró odafigyelésekkel ízesítve. Most újra Gambiáról lesz szó, válaszokban és képes leírásokban. Az iskolai oktatásról többen kérdeztetek, úgyhogy Cobold visszatérő kérdésére és Pomme Pomme, Farkasokkal Táncoló és Bűbájos az itteni iskolai rendszer iránti érdeklődésére íme a részletes válasz:

Komment 3 | Reblog! 0 |
0

"A kemence az általános, de van hipermodern, napelemes háztartás is"- számolt be Csilla, miután kiderült, aznap mindkettőnknél csirke lesz ebédre. Aztán elvesztettük a fonalat, egyikünknél a Skype mondta be az unalmast, a másikunknál pedig a helyi áramellátás. Ahogy az e heti posztból kiderül, az áramnélküliség éppen úgy hozzátartozik a gambiai hétköznapokhoz, mint a vidám majmok vagy a napsütötte óceán. Az is kiderül, hogy két eltérő kultúrájú embercsoport közt a legjobb híd egy csapat kíváncsi, barátkozó gyerek.

Komment 8 | Reblog! 0 |
0

Jézus, Mária – gondoltam először, mikor értesültem anno Csilla harmadik gyermekének születéséről, aki Afrikában látta meg a napvilágot. A rövid levélhez képet is csatoltak, amin három gyerek volt – két nagy és egy egészen kicsike. A képről annyi szépség, harmónia és boldogság sugárzott, hogy akkor már azt nem értettem, mit jézusmáriáztam két perccel előtte. Az e heti írásban Csilla beszámol arról is, milyen volt szülni Gambiában, egy barátságos kis klinikán. Már ott sem az otthonszülés a kizárólagos, bár a legtöbben sietnek haza a szülés után. Ő se tett másként.

Szeretettel üdvözlöm a Bezzeganya olvasóit, immár negyedik alkalommal, Gambiából. Ma a helyi betegségekről, a higiéniáról, az orvosi ellátásról írok bővebben. Személyes tapasztalataimat is megosztom szülés és malária ügyében.

Követve az érdeklődést, továbbra is igyekszem válaszolni a kérdésekre, mert tudom, hogy érdekesek a részletek.

Komment 10 | Reblog! 0 |
0

„Hidd el, a leveskocka a Menő Afrikai Étel gyakori hozzávalója, itt jumbónak hívják, és főleg csípős ízekkel kombinálva kedvelik” – erősített meg Csilla, amikor jeleztem, hogy többen megdöbbentek, amikor az egyik receptben a hozzávalók közt ez a cseppet sem ősi vagy afrikai elem is szerepelt. Azt is elmesélte, az országban összesen 12 darab általunk ismert típusú szarvasmarha található, ebből is csak néhány a tejelő tehén. Az afrikai szarvasmarha nem ad tejet, csak húsként hasznosítható, és a kenyér sem ismert Gambiában. A mostani rész az állatokról és a gambiai mindennapokról szól, amelyben keverednek az ősi és a modern elemek. Amikor az ember épp belefeledkezne a táj időtlen ősi szépségébe, valahol mindig megvillan egy sárga műanyag vizesvödör.


Falusi kút Gambiában. Fotó: Project Food First, Gambia

Komment 11 | Reblog! 0 |
0

...és íme a folytatás – mindazoknak, akik forró kávét szürcsölve, kényelmesen elhelyezkedtek a fotelben – irány Afrika!

Elsőnek szeretném megköszönni a múltkori sok szíves hozzászólást és kérdést. Részemről megtiszteltetésnek érzem, hogy beszámolhatok élményeinkről és tapasztalatainkról. Igyekszem szép sorjában válaszolni a felmerülő kérdésekre, de remélem, a leírásokban is méltó választ lelhet az olvasó az aktuális érdeklődésre.

Repüljünk képzeletben együtt 7000 km-t, át Európán déli irányban, át az Atlanti-óceánon, Szaharán, egészen a fekete kontinens nyugati partjaihoz. Gambia a legkisebb afrikai országok közé tartozik, egyetlen szomszédja Szenegál. Persze ezek az érdekességek csak száraz adatok, de mielőtt belevág valaki az utazásba, jó tudni, hogy hova megy az ember és a vele tartók is biztonságban élvezzék az utat.

Komment 30 | Reblog! 0 |
0

Tudjátok-e, hol van Gambia, milyen nyelven beszélnek, milyen ételeket esznek, milyen az iskola arrafelé? Járt ott már valaki? Mernétek két-három gyerekkel odaköltözni, esetleg gyereket szülni Afrika közepén? Létezik olyan magyar nő, aki vállalkozott e nem mindennapi kalandra, majd arra is, hogy ezt megossza a Bezzeganya olvasóival.

 

Komment 22 | Reblog! 0 |
0

Hirdetés

Bezzeganya

Egy hely, ahol a terhesség és a gyereknevelés nem rózsaszín vattacukor. A blogot az olvasók (is) írják. Szerkesztők: Tünde és Vakmacska. Írásokat a bezzeganya@bezzeganya.hu címre várunk.

Bezzeganya webshop

hirdetés
hirdetés

Utoljára kommentelt bejegyzések

Hirdetés

Facebook

Címkefelhő

56 pizsama, Abbey, abortusz, acsevi, advent, adventi kalendárium, adó, adózás, Afrika, ajándék, ajánló, alkohol, alkotmány, allergia, Almajemima, altatás, alvás, aláírásgyűjtés, Amerika, AMK, Anglia, Anna, anya, anya kedvence, anyanapló, anyaság, anyatej, anyák, anyós, apa, autó, baba, babagyár, babakocsi, babanapló, Babó Fejlesztőközpont, Balaton, baleset, banyavári, Banyavári, Barnalány, baudolinA, beszoktatás, betegség, Bezzeganya, BezzegaNyúz, bicikli, Bicse, biztonság, Borzlány, Brumibaby, Budapest, buli, bántalmazás, bébinapló, bébiszitter, bölcsi, bölcsinapló, bölcsőde, büntetés, Cantaloupe, celeb, Center, Citabella, Clown, Cozumel, Crysa, család, családi napközi, családi pótlék, családtervezés, csecsemő, Csilla, császármetszés, Deborah, depresszió, dietetikus, divat, dohányzás, dolgozat, Donna, drlucifer, drog, dzs, Edina, egyedülálló anya, egészség, egészségügy, emlék, erőszak, etetés, Facebook, Fakirma, farsang, fejlesztés, felelősség, felmérés, fesztivál, film, filmajánló, fogamzásgátlás, fogyinapló, fogyókúra, fotó, fotózás, félelem, féltékenység, férfi, férfiak, férj, fürdetés, főzés, Fűszermesék, Gambia, gasztro, genetika, Geréb Ágnes, gondolatok, gyed, gyerek, Gyerek Sziget, gyerekkönyv, gyereknap, gyereknevelés, gyerekorvos, gyerekvállalás, gyermek, gyermekirodalom, gyermeknevelés, gyermekorvos, gyermekvállalás, gyermekágy, gyes, gyilkosság, gyász, gyógyszer, Halacska, halál, hasznos, heti kérdés, hetvegi programok, hiszti, hogyan mondtam el?, hogyvolt, hálapénz, házasság, háztartás, hétvége, hír, hírek, húsvét, Ikeranya, ikrek, Ildikó, Imi, Iminapló, interjú, Iphigeneia, Iphigenia, irodalom, iskola, iskolakezdés, Jasmine, jog, Juditty, juszasz, játszótér, játék, játékteszt, jótékonyság, Kalimpa, kampány, kapcsolat, karrier, karácsony, kertedi, keszzsu, Kicsidelfin, Kicsivel könnyebb, kirándulás, kismama, kispapa, Kiss Noémi, Kisvirág, kiállítás, koncert, konferencia, konyha, koraszülés, koraszülött, kormány, kreatív, kultúra, kutatás, kutya, kérdőív, két csík, Kína, kórház, kórházteszt, költség, költészet, költözés, könyv, könyvajánló, környezetvédelem, közlekedés, köznevelés, külföld, Lapis Lazuli, lapszemle, leszbikus, Lhunara, Lilacsiga, lombik, lombiknapló, Lujzanapló, macska, macskaszem, magzat, Marcangoló, meddőség, meddőségi napló, megelőzés, megismerkedés, mell, Meni, menstruáció, mese, Mikulás, Minakó, Mirca, Mirzanya, Mit tenne a Bezzeganya?, mosható pelenka, mozaikcsalád, mozgásfejlődés, mozi, MsPoppy, MTI, munka, Munka Törvénykönyve, Másutt, műtét, nagycsalád, nagycsaládos, nagymama, napló, nem, nevelés, New York, nyaralás, nyereményjáték, Nyina, nyina, nyugdíj, nyár, , nőgyógyász, nők, offolda, OGYEI, oktatás, oltás, olvasó, operáció, OriasCJ, orvos, otthon szülés, ovinapló, Pearl.79, pelenka, Pilár, Pirosbetli, politika, pozitív, program, programajánló, prozi, Prozi, pszichológia, pályázat, párkapcsolat, pénteki mese, pénz, reblog, recept, receptek, reklám, repülés, Rohtah, Rosa Rugosa, rotarix, rák, régen, rövidhír, segítség, sorozat, sorozatgyilkosok, sport, strand, sulinapló, Summarygloss, szabályozás, szavazás, szerelem, szex, Sziget, Sziget2011, szilveszter, szobatisztaság, szokás, szolgálati közlemény, szoptatás, színház, születés, születésnap, szülés, szüléstörténet, szülészet, szülésznő, szülő, szülők, sütemény, sütés, tankönyv, tanulás, tanár, tavasz, teherbe esés, tej, Temptation, Teofil, terhesgondozás, terhesnapló, terhesség, terhesség hétről hétre, terhességi teszt, testvér, teszt, tinédzser, tippek, tragédia, tábor, táplálkozás, táplálás, tápszer, tél, tévé, történelem, törvény, Tünde, ultrahang, USA, utazás, Vakmacska, vallás, Veg, vers, verseny, verés, veszély, veszélyeztetett terhesség, vetélés, vicces, videó, Villával a világ körül, Virgili, viselkedés, vitamin, vizsgálat, válás, várakozásnapló, vásárlás, védőnő, víz, webshop, yzzma, zene, zsanna83, Zsuzsi főz, zöldlevelecske, Ági, Írország, Író Cimborák, állat, állatkert, állás, életmód, étkezés, óvoda, óvónő, örökbefogadás, újszülött, ünnep, Őrjöngő Farkas, ősz

Feedek

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!